5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Запушен нос и кашлицаАко носът ви тече и имате кашлица, която ви мъчи и разваля комфорта ви, не бързайте да хуквате към аптеката за лекарства. По-добре се доверете на естествените продукти, които се срещат в природата и могат да помогнат да се справите с проблема.

Със сигурност ще бъде по-полезно за здравето ви и разбира се по-евтино.

Ние лично у дома избягваме да купуваме спрейчета за нос, които често причиняват повече проблеми, вместо да облекчават състоянието ни. Някои от спрейовете дори раздразват лигавицата на носа и от там вместо да намаляват секретите, те се увеличават. Имали сме и много случаи и с най-различни сиропи за кашлица, които въпреки редовното им приемане от детето ни, то не се повлиява изобщо и започва да кашля още повече.

Затова в последно време предпочитаме да се обръщаме към старите изпитани рецепти на нашите баби и дядовци и да изполваме предимно естествени съставки, които се оказва, че имат доста по-благоприятно влияние върху организма ни. Да, и нямат разрушително действие върху бюджета ни.

Една лъжица мед, компрес с домашна ракия на гърдите и един горещ чай, в много от случаите е успокоявало кашлицата доста по-добре от сиропите от аптеката.
За да успокоите кашлицата при децата, може да направите вкусни, медени близалки, които те ще оценят по достойнство. Вижте как се правят тук.

Болките в гърлото и силната кашлица също така можете да преборите, като поръсите пчелния мед със семена от коприва. Хапвайте тази смес по три пъти на ден, докато се успокои гърлото.

Запушен нос и хрема

Инхалациите винаги са давали добър ефект и са разгонвали досадните сополи.

Върху слабо загрят котлон поставете семена от магданоз, анасон, копър, резене (див копър) и когато започнат да пускат слаб дим, просто вдишвайте. ВАЖНО! Не засилвайте много котлона, за да не загорят семената.
След като си направите инхалацията, не изхвърляйте запечените семенца, а поръсете с тази "шарена сол" филийка с масло и си я хапнете. С един куршум, два заека ;)
Инхалации също так може да си направите и с мента и евкалипт.

Като деца много обичахме да ритаме морските краставици, (не че тогава знаехме, че се казват така) защото се пукваха и разпръскваха навсякъде сок и семена. Е днес няма да ви караме да ги ритате, а да ги използвате за нещо далеч по-практично и полезно.

Морска краставица

Морската краставица (Ecballium elaterium), наречена още луда краставица, дива краставица, църкало и див пипон е билка от семейство Тиквови. Екстракт от нея ще облекчи хремата и синузита ви. Капнете 2-3 капки извлек от морска краставица върху памучета и поставете в носната кухина. Или другия вариант е да капнете по 2 капки директно във всяка ноздра по 3 пъти на ден.

И накрая, ако имате възможност, не се тъпчете безразсъдно с лекарства. Опитвайте да ги заместите с естествени продукти от природата.